Kanola ayçiçek yağının yerini alacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Özyurt, ayçiçek yağında 2,5 senedeki fiyat artışının yüzde 323'e ulaştığını belirterek, "Bugün dünyada en fazla tüketilen yağlardan biri olan ve ülkemizde de yavaş yavaş tüketilmeye başlayan Kanola yağının, içinde bulunduğumuz bu dar boğazdan bizi kurtaracağına inanıyoruz" dedi. Özyurt, bitkisel yağ sektöründeki tehlikeler ve çözüm önerilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de tüketilen yağların

yarısının yurt dışından karşılandığını söyledi.

Geçen yıl ithal edilen yağ miktarı azalmasına rağmen, ödenen paranın yüzde 18 arttığına dikkat çeken Özyurt, "2007'nin ilk 4 ayında yağ ithalatımız 393 milyon dolar olurken, 2008'de ilk 4 aylık yağ ithalatımız 881 milyon 424 bin dolar oldu. 2008 yılında ithal ettiğimiz miktar 2007 yılına yakın olmasına karşın ödediğimiz tutardaki artış

yüzde 224 olmuştur. İhracat rakamları da bu dönemde yüzde 204 arttı. Bu artış yağ fiyatlarından kaynaklanmakta olup, miktarsal artış sadece yüzde 21'dir" dedi.

Türkiye'de 2007'de tüketilen yağın yüzde 77'sinin ayçiçek yağı olduğuna dikkat çeken Özyurt, 1 kilo rafine ayçiçek yağı fiyatı 1 Ocak 2006'da 0,97 YTL iken 1 Ocak 2008'de 2,15 YTL olarak belirlendiğini, bugün itibariyle 3,12 YTL olduğunu, 1 Ocak 2006'dan günümüze 2,5 senedeki fiyat artışının yüzde 323'e ulaştığını kaydetti.

Beşir Özyurt, "Önümüzdeki senelerde durumun daha da kötüye gitmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarındaki yükselmeler ve geçtiğimiz haftalarda İspanya'da yaşanan gıda krizi neticesinde, artık tehlike çanları Türkiye için de çalıyor" dedi.

Biyoyakıt trendinin içinde bulunulan yağ krizini daha da kötüye götüreceğini ifade eden Özyurt, biyoyakıtın temiz toplum için gerekli olduğunu ancak bunun devlet kontrolünde yapılması gerektiğini kaydetti. Ülke olarak yeni arayışlara girmek gerektiğini vurgulayan Özyurt, zeytinyağının yanında Türkiye'de çok rahat yetişebilen Kanola ve pamuk yağının üretiminin artmasının, dışa olan bağlılığı azaltacağını ve ülkeden döviz çıkışını engelleyeceğini ifade etti. Özyurt, "Bugün dünyada en fazla tüketilen yağlardan biri olan ve ülkemizde de yavaş yavaş tüketilmeye başlayan Kanola yağının içinde bulunduğumuz bu dar boğazdan bizi kurtaracağına inanıyoruz" diye konuştu. Kanola bitkisinin Türkiye'nin her bölgesinde rahatlıkla yetişebildiğini, senede iki kez ürün alındığını, kanola yağının dünyada zeytinyağından sonra en sağlıklı olarak bilinen bir yağ olduğunu anlatan Özyurt, "Bu sebeple, Kanola tohumu ekimine devlet desteği verilip Kanola çiftçisinin teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. İthal palm ve soya yağı yerine

de kendi yağımız olan pamuk yağımız kullanılmalıdır diye düşünüyoruz" dedi.

"AYÇİÇEK YAĞINDAN YÜZDE 15 DAHA UCUZ"

Özyurt, ana vatanı Türkiye olan kanola bitkisi ile birlikte arıcılığın gelişeceğini, küspesinin hayvan yemi olarak kullanılacağını ifade ederek, devletin kanola üreticisini teşvik etmesini istedi. Aymar olarak Kasım 2007'de Kanola yağı üretimine başladıklarını hatırlatan Özyurt, şunları kaydetti:

"O günden bugüne, 25 bin ton kanola yağı üretip, insanımız ile buluşturduk. Bugün marketlere gittiğinizde, kanola yağı fiyatının, ayçiçek yağına oranla yüzde 15 daha ucuz olduğunu göreceksiniz. Bu zaman içerisinde, kanola yağı tüketen insanımızın cebinden 15 milyon YTL daha az para çıkmıştır. Alışkanlıklarımızı, ayçiçek ve mısırdan kanolaya ve ülkemizde yetişen diğer yağlara kaydırarak, yurt dışına ödediğimiz yaklaşık 257 milyon 408 bin dolardan kurtulabiliriz. Tüketimimizin tamamının Kanola yağı olması halinde, 2007 yılı verilerine göre tüketiciler sıvı yağa yıllık yaklaşık 367 milyon 726 bin dolar daha az para ödeyecektir."

"GENEL TÜKETİMDE YÜZDE 3 AZALMA OLDU"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özyurt, petrol fiyatlarındaki artış hızı kadar yağ fiyatlarının da artacağını, küresel ısınmadan dolayı yağ sektörünün üretiminin yüzde 20 azaldığını belirtti.

Aymar olarak alternatif yağ peşinde olacaklarını ifade eden Özyurt, kanola ile ilgili olarak, "Kim malını satamazsa ben o çiftçinin yanındayım" dedi. Özyurt yağ fiyatlarındaki artıştan dolayı genel tüketimde 1 yılda yüzde 3 azalma olduğunu ifade etti. Aymar olarak şu anda satışlarının yüzde 60'ını kanola yağının oluşturduğunu ifade eden Özyurt, kanola üretimlerinin 15 bin ton civarında olduğunu vurguladı.

"AYÇİÇEĞİ İLE TÜRKİYE'NİN YAĞ SORUNU ÇÖZÜLEMEZ"

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Algan da Türkiye'nin petrolden sonra en fazla parayı yağa ödediğine dikkat çekti. Türkiye'nin 13,5 milyar hektar sulanabilir tarlası olduğunu ancak bunun 5 milyar hektarını dahi sulayamadığını ifade eden Algan, "Küresel ısınma ile birlikte artık ayçiçek yağının imparatorluğuna son vermemiz lazım. Ayçiçeği ile Türkiye'nin yağ sorunu çözülemez. Dünyada birinci yağ bitkisi soya ikincisi de kanoladır. Kanola kışın yetişen bitki, bundan faydalanmalıyız" dedi. Algan, zeytinyağında yüzde 15 olan doymuş yağ oranının kanolada yüzde 7 olduğunu vurguladı. Türkiye'de 2 binin üzerinde biyo dizel fabrikası kurulduğunu belirten Algan, fiyat artışları nedeniyle bunların ham madde bulamadığını ve atıl olarak beklediğini söyledi. Kanolanın yakın gelecekte dünyanın birinci yağ bitkisi olacağını ifade eden Algan, "Türkiye 330 tane Kıbrıs büyüklüğündeki alanı boş tutuyor, nadasta. Oralara bu kanola bitkisini sokabiliriz. Şu anda 20 YKr destek var, bu desteği de artırmak lazım" diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Algan, şu anda Türkiye'de tahmini kanola

üretiminin 18 bin ton olduğunu kaydetti. Türkiye'de yanmış yağların tekrar rafine edilip satıldığını da öne süren

Algan, Malezya'dan gelen ve sabun yapımında kullanılan dünyanın en kötü yağı palm yağının da Türkiye'de bütün yağlara karıştırıldığını söyledi. Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzmanı Dr. Sumru Özbay ise, kanola yağının safra kesesi problemlerine engel olduğunu, zeytinyağı yerine geçebildiğini, kanola yağını kalp ve damar hastalıklarında kullandıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber